W miniony czwartek (3.07.2025 r.) w miejscowości Kuśnierz odbyło się spotkanie z producentami cebuli, zorganizowane przez firmę Frusto. W wydarzeniu wzięło udział około 160 producentów. Uczestnicy mieli okazję wysłuchać ciekawych prelekcji i zdobyć sporą dawkę wiedzy – zarówno z zakresu agrotechniki, jak i nawożenia oraz ochrony roślin. Podczas spotkania zaprezentowano także produkty marki Elvita: nawozy dolistne i posypowe oraz preparaty mikrobiologiczne.
Spotkanie zostało podzielone na dwie części – konferencyjną i praktyczną.
Merytoryczna część konferencyjna
O tym, jak istotne są otwarte, oparte na wzajemnym zaufaniu i wsparciu
relacje między firmą handlową a producentami, mówił w części konferencyjnej
prezes Frusto – Łukasz Lewandowski.
Doradcy ds. warzyw Serwisu Frusto: Paulina Szczęśniak i Monika Lewandowska, przedstawiły klientom zakres działania serwisu doradczego. Wskazały, z jakimi sprawami mogą zwracać się producenci oraz jaką rolę odgrywa
praktyczne doradztwo w skutecznym prowadzeniu upraw warzywniczych.
Prelekcję „Życie w glebie – mikroorganizmy z pola widziane z bliska” przeprowadziła prezes firmy Genova – Iwona Matyjasik. Mówiła o żyjących w glebie mikroorganizmach i pełnionych przez nie funkcjach. Zwróciła uwagę na czynniki zagrażające mikrośrodowisku oraz przedstawiła metody wsparcia mikroorganizmów glebowych.
Michał Lewandowski, technolog ds. upraw warzyw Elvita, omówił najczęściej popełniane błędy w nawożeniu i ochronie plantacji cebuli. Wspomniał o tym, jak istotne dla efektywnego nawożenia jest wykonywanie analiz ogrodniczych gleby. Przedstawił również propozycję rozwiązań odpowiadających na aktualne wyzwania producentów cebuli.
Praktyka na plantacji cebuli
W części praktycznej klienci odwiedzili trzy stacje przygotowane w formie warsztatu.
Pierwsza z nich dotyczyła produktów biologicznych.
Iwona Matyjasik – prezes Genova oraz opiekun produktów biologicznych Elvita – Paulina Gregorowicz zaprezentowały na szalkach Petriego wyhodowane z biopreparatów pożyteczne mikroorganizmy. Przedstawiły rozwiązania produktów biologicznych wspierających ochronę cebuli przed chorobami i szkodnikami.
Następnym etapem była wizyta na stoisku marki Elvita, gdzie
Ewelina Błaszkiewicz – opiekun produktu Elvita, omówiła najczęściej wybierane przez klientów nawozy dolistne. W formie warsztatowej zaprezentowano cechy nawozu
Elvita Prevent, takie jak: silna koncentracja, duża zawartość miedzi i gęstość.
Praktyczny warsztat produktowy pozwolił na ciekawą wymianę doświadczeń związanych ze stosowaniem produktów przez producentów.
Na ostatniej stacji Michał Lewandowski, technolog ds upraw warzywniczych, opowiedział o tym, jak powinien wyglądać poprawny monitoring uprawy, zapewniający skuteczne i racjonalne zwalczanie chorób i szkodników.
– Takie formy spotkań to nie tylko okazja do zdobycia cennej wiedzy, ale również wymiany doświadczeń między producentami a doradcami. To także możliwość otrzymania bezpośrednich opinii od klientów, które pozwalają jeszcze lepiej dostosować ofertę Frusto do ich potrzeb. Cieszymy się, że mogliśmy spotkać się w tak licznym gronie – duża frekwencja potwierdziła jak ważne jest organizowanie takich wydarzeń
– mówi wiceprezes Frusto Marta Chełmoniewicz- Hubert.