Zdrowsze jagodniki w nowym sezonie- mniej chorób dzięki rozkładowi liści, dzięki preparatom mikrobio
Zarejestrowani mogą więcej! Załóż konto, aby się przekonać

Zdrowsze jagodniki w nowym sezonie- mniej chorób dzięki rozkładowi liści, dzięki preparatom mikrobio

23 października 2025

Zdrowsze jagodniki zaczynają się od właściwej higieny plantacji i ograniczenia źródeł infekcji już po zakończeniu zbiorów. Większość groźnych patogenów zimuje na obumarłych resztkach roślinnych- opadłych liściach, porażonych pędach czy gnijących owocach. Zimą przetrwają w formach przetrwalnikowych, by wiosną znów zaatakować młode części roślin.

Szara pleśń zimująca na liściach borówki.

Nierozłożona materia organiczna to dla grzybów idealne schronienie i pożywienie. Brak jesiennego zabiegu przyspieszającego jej rozkład powoduje, że w kolejnym sezonie startujemy z wysoką „pulą” patogenów, co skutkuje silniejszą presją chorób.
 

Najczęstsze i najgroźniejsze choroby w jagodnikach

Największe straty w uprawach jagodowych powodują choroby grzybowe, takie jak szara pleśń, antraknoza truskawek czy rdza malin. Powszechne są także plamistości liści truskawki oraz porzeczek, które prowadzą do przedwczesnego opadania liści i osłabienia roślin.

Patogeny te zimują na resztkach roślinnych: grzyb antraknozy przetrwa na zmumifikowanych owocach i porażonych liściach, a sprawcy plamistości zasiedlają opadłe części roślin. Na plantacjach malin i jeżyn regularnie występują rdza malin i szara pleśń- choroby obecne niemal co roku, szczególnie po łagodnych zimach. Im więcej zakażonego materiału pozostanie na polu, tym trudniejsza walka z chorobami w nowym sezonie.

 


 

Ograniczanie źródeł infekcji

Podstawą profilaktyki jest szybki rozkład martwych resztek roślin, na których zimują patogeny. Jesienią warto wspierać ten proces preparatami mikrobiologicznymi, które przyspieszają rozkład liści i resztek pożniwnych.
W przypadku truskawek skutecznym zabiegiem jest koszenie liści po zbiorach i wymieszanie ich z glebą. Należy też usuwać i niszczyć porażone pędy oraz gnijące owoce, aby ograniczyć rozprzestrzenianie zarodników.
 

Profilaktyka chorób w uprawach jagodowych

Czystość plantacji to podstawa, ale równie ważne są działania poprawiające mikroklimat upraw. Dobrze zdrenowana gleba i sprawna cyrkulacja powietrza przyspieszają wysychanie liści, ograniczając rozwój grzybów. Regularne cięcie krzewów i usuwanie starych pędów zmniejszają wilgotność.

Ściółkowanie pod krzewami ogranicza rozprzestrzenianie się patogenów przez krople deszczu i chroni owoce przed kontaktem z glebą. Warto także unikać nadmiernego nawożenia azotem i zbyt intensywnego nawadniania, które sprzyjają bujnemu wzrostowi liści i zwiększają ryzyko infekcji.

Zastosowanie tych zabiegów ogranicza liczbę patogenów już u źródła i ułatwia późniejszą ochronę chemiczną lub biologiczną. 
 

Zdrowsze uprawy jagodowe a nowe ramy prawne i metody ochrony

W najbliższych latach plantatorzy muszą przygotować się na ograniczenie stosowania pestycydów o 50% do 2030 r. oraz na wycofywanie kolejnych substancji czynnych. Oznacza to mniejszą dostępność fungicydów i trudniejszą rotację preparatów, co zwiększa ryzyko powstawania odporności grzybów.

Coraz większego znaczenia nabiera więc integrowana ochrona roślin- łączenie właściwej agrotechniki, biologicznych metod ochrony i działań prośrodowiskowych, w tym wspierania pożytecznych mikroorganizmów. To kierunek, w którym zmierza nowoczesne, zrównoważone ogrodnictwo jagodowe.
 

Biologiczne przyspieszanie rozkładu resztek- preparaty mikrobiologiczne dla upraw jagodowych

W obliczu ograniczeń stosowania chemii, szczególnie przydatne są biopreparaty służące do rozkładu resztek roślinnych. Jednym z takich rozwiązań jest zestaw Elbio Palis+ Elvita Carbo. Elbio Palis to mieszanka wyselekcjonowanych mikroorganizmów bakterii z rodzaju Bacillus i grzybów saprofitycznych (Trichoderma). Ich zadaniem jest przede wszystkim przyspieszenie rozkładu trudno rozkładalnych substancji roślinnych, takich jak celuloza i lignina, które domyślnie rozkładają się bardzo wolno. Po aplikacji preparat szybko kolonizuje resztki pożniwne i zasiedla glebę, poprawiając jej strukturę- dzięki temu rośnie w niej zawartość próchnicy, a jednocześnie wzrasta retencja wody i przewiewność. W efekcie sprzyja to rozwojowi pożytecznej mikroflory glebowej, która dodatkowo ogranicza rozwój patogenów.

Mechanizm działania Elbio Palis polega na tworzeniu korzystnych warunków dla naturalnych procesów biodegradacji. Zawarte mikroorganizmy aktywnie rozkładają obumarłą materię roślinną i uwalniają z niej składniki odżywcze. W praktyce przyspieszenie rozkładu resztek roślin oznacza, że opadłe liście czy słomę można szybko przetworzyć na próchnicę i związki mineralne dostępne dla roślin. Dzięki temu gleba zyskuje na żyzności- bakterie i grzyby z preparatu uwalniają składniki pokarmowe, co przekłada się na lepsze plonowanie i jakość owoców. Jednocześnie zasiedlająca resztki konkurencja biologiczna sprawia, że patogeny chorobotwórcze mają mniejszą możliwość rozwoju. Rozkład liści w uprawach jagodowych z zastosowaniem Elbio Palis ogranicza źródła infekcji, poprawia strukturę gleby i wspiera rozwój pożytecznej mikroflory, co sprzyja zdrowszemu wzrostowi roślin w kolejnym sezonie.

Elbio Palis to preparat w formie sypkiej, rekomendowany do aplikacji na resztki roślinne lub glebę, po zbiorach owoców. Dla plantacji jagodowych zalecana dawka to ok. 1 kg/ha rozpuszczone w 600-1000 l wody- oprysk wykonuje się na opadłe liście i resztki owoców. Optymalna temperatura stosowania wynosi od+5 do +35°C, a ziemia powinna mieć umiarkowaną wilgotność (około 75%). Ponadto zaleca się jednoczesne stosowanie Elbio Palis z płynnym nawozem organicznym Elvita Carbo (ok. 1 l/ha), co dodatkowo dostarcza mikroorganizmom niezbędnej energii (źródło węgla i aminokwasy) oraz wzmacnia ich aktywność, zwiększając efektywność rozkładu resztek.
Elvita Carbo dostarcza mikroorganizmom łatwo przyswajalnego węgla i aminokwasów, co pobudza ich wzrost i aktywność w glebie, zwiększając efektywność procesów rozkładu resztek organicznych. Elvita Carbo nie tylko zasila życie biologiczne w glebie, ale również poprawia jej strukturę fizyczną i retencję wody, stając się idealnym partnerem dla mikroorganizmów z Elbio Palis.
 

Efekty stosowania preparatów mikrobiologicznych dla jagodników

Regularne używanie zestawu Elbio Palis+ Elvita Carbo przyspiesza rozkład liści w jagodnikach i resztek materii organicznej, co w naturalny sposób „czyści” plantację z miejsc zimowania patogenów. Dzięki temu w kolejnym sezonie obserwuje się mniejszą presję chorób. Dodatkowo, poprawie ulega struktura gleby- wzrasta w niej poziom próchnicy i aktywność mikrobiologiczna, co sprzyja lepszemu rozwojowi roślin. 

Zestaw preparatów Elbio Palis+ Elvita Carbo uwalnia z resztek związki odżywcze dostępne roślinom (np. azot, fosfor, potas w formie mineralnej), co przekłada się na ograniczenie nawozów chemicznych i wzrost plonu. W ten sposób podnoszona jest ogólna żyzność gleby, a jednocześnie redukuje się potencjał infekcyjny.

W obliczu rosnących ograniczeń środków chemicznych, integrowana ochrona owoców jagodowych musi opierać się na zapobieganiu i usuwaniu źródeł infekcji. Regularne zabiegi fitosanitarne są dziś ważniejsze niż kiedykolwiek. Preparaty biologiczne przyspieszające rozkład resztek, to naturalne uzupełnienie strategii ochrony plantacji jagodowych. Dzięki nim ograniczamy rezerwuar patogenów, a gleba jednocześnie zyskuje na jakości, co przekłada się na zdrowsze plantacje i wyższe plony.

Frusto oferuje szeroki wybór produktów, które wspierają efektywną uprawę i zdrowy rozwój roślin:

  • nawozy sadownicze- wspomagają prawidłowe kwitnienie, owocowanie i poprawiają jakość plonów drzew oraz krzewów owocowych; 
  • nawozy dolistne- szybko uzupełniają niedobory składników pokarmowych i zwiększają odporność roślin na stres; 
  • nawozy doglebowe- zapewniają długotrwałe odżywienie korzeni, poprawiają strukturę gleby i wspierają jej żyzność.