Najczęstsze wyzwania, z jakimi spotykają się plantatorzy, to zbyt kwaśne gleby oraz zbyt duże zasolenie, które w przypadku upraw jagodowych mogą prowadzić do uszkodzeń lub nieprawidłowego wzrostu systemu korzeniowego. Dlatego tak ważna jest regulacja pH gleby w jagodach.
Uprawa roślin jagodowych wymaga precyzyjnego podejścia do nawożenia. Wysokiej jakości owoce powstają tylko wtedy, gdy rośliny mają zapewnione optymalne warunki wzrostu. Jednym z kluczowych czynników plonotwórczych jest jesienne wapnowanie jagodników, co przekłada się na doprowadzenie gleby do odpowiedniego dla danej uprawy odczynu pH oraz dobór właściwej formy pierwiastków, które występują w nawozach mineralnych.
Jesień to czas na regulację poziomu pH i uzupełnienie w glebie wapnia
W Polsce większość gleb wykazuje tendencję do samozakwaszania. Zaniedbanie corocznej korekty odczynu może więc doprowadzić do sytuacji, w której spada on nawet poniżej pH 5. W takiej sytuacji
rośliny gorzej pobierają makro- i mikroelementy, jednocześnie rośnie toksyczność glinu i manganu, co skutkuje osłabionym wzrostem roślin i mniejszym potencjałem plonowania. W przypadku większości pierwiastków optimum ich pobierania przypada na określony, dość wąski przedział pH, dlatego doprowadzenie odczynu podłoża do pożądanej wartości będzie mieć istotny wpływ na warunki pobierania mikro- i makroskładników przez rośliny.
Większość organizmów patogennych to organizmy środowiska kwaśnego. Utrzymywanie odpowiedniego pH sprzyja więc rozwojowi odpowiedniego mikrobiomu glebowego oraz budowaniu próchnicy.
Najlepsza będzie zatem korekta pH gleby jesienią i właśnie w tym momencie warto sięgnąć po
nawozy wapniowe o wysokiej reaktywności, które działają szybko i skutecznie poprawiają odczyn gleby.
Elplon CalMik to przykład nawozu wapniowego, który właściwie uzupełni niedobory w podłożu, a dzięki swojej granulowanej strukturze jest łatwy do równomiernego wysiewu na polu. Oprócz podniesienia pH, Elplon CalMik dostarcza mikroelementy oraz, równie ważny w uprawach jagodowych, wapń odżywczy.
Startowe wiosenne nawożenie jagodowych – bezpieczne nawożenie bezchlorkowymi nawozami NPK
Rośliny jagodowe należą do grupy upraw wrażliwych na chlorki. Nawet ich stosunkowo niskie stężenie w glebie może powodować zahamowanie wzrostu i gorsze zawiązywanie owoców. Z tego powodu zaleca się wyłącznie bezchlorkowy potas w jagodach.
Potas jest jednym z najważniejszych pierwiastków dla roślin jagodowych, ponieważ odpowiada za
regulację gospodarki wodnej, transport cukrów, fotosyntezę oraz wielkość i smak owoców. W związku z tym forma chlorkowa jest stanowczo niewskazana w uprawie owoców jagodowych. Wiosną najlepszym wyborem są nawozy bezchlorkowe, które dostarczają roślinom potas w bezpiecznej siarczanowej formie.
Elplon Bezchlorkowy 12-12-17 to granulowany nawóz NPK z dodatkiem siarki, boru i cynku, całkowicie wolny od chlorków. Dzięki wysokiej rozpuszczalności działa szybko i skutecznie wspiera wigor i rozwój systemu korzeniowego roślin.
Elplon Bezchlorkowy sprzyja intensywnej fotosyntezie i zawiązywaniu owoców oraz wpływa na ich smak, jędrność i trwałość pozbiorczą.
W uprawach jagodowych sukces produkcji zależy nie tylko od bieżącego nawożenia, ale też od długofalowego dbania o właściwe warunki glebowe.
Jesienne wapnowanie poprawia dostępność składników i buduje fundament dla zdrowych roślin. Wiosenne nawożenie NPK w formie bezchlorkowej pozwala uniknąć ryzyka zasolenia i ma niewątpliwy wpływ na jakość owoców.
Połączenie tych dwóch działań, jesiennego wapnowania i wiosennego nawożenia bezchlorkowego, to rozwiązanie, które zapewnia stabilne plony, wyższą trwałość owoców i lepszą opłacalność produkcji.
Wymienione w artykule nawozy wapniowe, bezchlorkowe oraz inne znajdziesz na naszej stronie internetowej. Jako
hurtownia nawozów oferujemy m.in.:
•
nawozy sadownicze – wspierają wzrost i owocowanie drzew oraz krzewów,
•
nawozy dolistne – szybko uzupełniają niedobory składników pokarmowych,
•
nawozy doglebowe – poprawiają strukturę i żyzność gleby,
•
nawozy azotowe – stymulują intensywny rozwój roślin i liści,
•
nawozy siarkowe – zwiększają odporność roślin i wpływają na lepsze wykorzystanie azotu.