Warto pamiętać ...
Przypominamy kilka zasad, o których warto pamiętać przy uprawie warzyw. Wydawałoby się, że są to rzeczy oczywiste, ale – jak pokazuje praktyka – nie wszyscy o nich pamiętają, czasem ich nieprzestrzeganie wynika ze zmianowania, agrotechniki, dostępności konkretnych nawozów.
Zasolenie to sumaryczne stężenie rozpuszczalnych soli w glebie lub podłożu. Najsilniej na zasolenie wpływają aniony azotowe, chlorkowe, siarczanowe i boranowe, następnie kationy sodu, potasu, amonu, glinu, żelaza, jak również kwaśne węglany sodu, potasu i magnezu. Słabszy wpływ wywierają fosforany, zaś wapń może mieć działanie łagodzące. Główną przyczyną zasolenia gleb użytkowanych rolniczo jest ich niewłaściwe nawożenie oraz stosowanie nieodpowiedniej wody do podlewania. Wysokie zasolenie występuje również w glebach rekultywowanych i wzdłuż dróg.
Wrażliwość niektórych warzyw na zasolenie gleby
Tab. 1 Wrażliwość niektórych warzyw na zasolenie gleby
Mało wrażliwe |
Średnio wrażliwe |
Bardzo wrażliwe |
burak |
cebula |
bób |
jarmuż |
marchew |
fasola |
kapustne |
groch |
seler |
rzepa |
kukurydza |
rzodkiewka |
szparag |
ogórek |
ziemniak |
|
pomidor, papryka |
|
|
sałata, szpinak |
|
Podział warzyw na chlorkolubne i siarczanolubne
Tab. 2 Podział warzyw na chlorkolubne i siarczanolubne
Warzywa, które należy nawozić chlorkowymi nawozami potasowymi |
Warzywa, które można nawozić zarówno chlorkowymi, jak i siarczanowymi nawozami potasowymi |
Warzywa, które należy nawozić siarczanowymi nawozami potasowymi |
burak ćwikłowy |
burak |
cebula |
seler |
brukiew |
dynia |
szparag |
groch |
fasola |
szpinak |
kalafior |
melon |
|
kapusta głowiasta, włoska |
ogórek |
|
kalarepa |
papryka |
|
marchew |
pomidor |
|
por |
ziemniak |
|
rzodkiewka |
|
Warzywa o dużym zapotrzebowaniu na poszczególne mikroskładniki
Tab. 3 Warzywa o dużym zapotrzebowaniu na poszczególne mikroskładniki
Bor (B) |
Miedź (Cu) |
Mangan (Mn) |
Cynk (Zn) |
Molibden (Mo) |
brokuł |
burak ćwikłowy |
bób |
bób |
burak ćwikłowy |
brukiew |
cebula |
burak ćwikłowy |
fasola |
kalafior |
burak ćwikłowy |
marchew |
cebula |
|
kapusta brukselska |
kalafior |
sałata głowiasta |
fasola |
|
kapusta głowiasta biała |
kalarepa |
szpinak |
groch |
|
sałata głowiasta |
kapusta brukselska |
|
kapusta |
|
szpinak |
kapusta głowiasta biała |
|
ogórek |
|
|
pomidor |
|
rzodkiew |
|
|
seler korzeniowy |
|
rzodkiewka |
|
|
|
|
sałata głowiasta |
|
|
|
|
szpinak |
|
|
Następstwo warzyw po nawożeniu gleby obornikiem
Tab. 4 Następstwo warzyw po nawożeniu gleby obornikiem
I rok po oborniku |
II rok po oborniku |
III rok po oborniku |
Nie wymagają obornika(ostatecznie) |
cebula, czosnek |
fasola |
groch zielony |
groch zielony |
seler |
cykoria |
pomidory odmian wysoko rosnących |
pomidory odmian wysoko rosnących |
ogórek, melon, oberżyna |
marchew, pietruszka |
|
|
papryka, pomidor odmian samokończących |
ziemniak wczesny, burak ćwikłowy |
|
|
rabarbar, chrzan, szparag |
|
|
|
kapustne |
|
|
|
sałata, szpinak |
|
|
|