Warto pamiętać ...

27 kwietnia 2021

Przypominamy kilka zasad, o których warto pamiętać przy uprawie warzyw. Wydawałoby się, że są to rzeczy oczywiste, ale – jak pokazuje praktyka – nie wszyscy o nich pamiętają, czasem ich nieprzestrzeganie wynika ze zmianowania, agrotechniki, dostępności konkretnych nawozów.

Warto pamiętać ...

Zasolenie to sumaryczne stężenie rozpuszczalnych soli w glebie lub podłożu. Najsilniej na zasolenie wpływają aniony azotowe, chlorkowe, siarczanowe i boranowe, następnie kationy sodu, potasu, amonu, glinu, żelaza, jak również kwaśne węglany sodu, potasu i magnezu. Słabszy wpływ wywierają fosforany, zaś wapń może mieć działanie łagodzące. Główną przyczyną zasolenia gleb użytkowanych rolniczo jest ich niewłaściwe nawożenie oraz stosowanie nieodpowiedniej wody do podlewania. Wysokie zasolenie występuje również w glebach rekultywowanych i wzdłuż dróg.

Wrażliwość niektórych warzyw na zasolenie gleby

Tab. 1 Wrażliwość niektórych warzyw na zasolenie gleby
 
Mało wrażliwe Średnio wrażliwe Bardzo wrażliwe
burak cebula bób
jarmuż marchew fasola
kapustne groch seler
rzepa kukurydza rzodkiewka
szparag ogórek ziemniak
  pomidor, papryka  
  sałata, szpinak  

Podział warzyw na chlorkolubne i siarczanolubne

Tab. 2 Podział warzyw na chlorkolubne i siarczanolubne
 
Warzywa, które należy nawozić chlorkowymi nawozami potasowymi Warzywa, które można nawozić zarówno chlorkowymi, jak i siarczanowymi nawozami potasowymi Warzywa, które należy nawozić siarczanowymi nawozami potasowymi
burak ćwikłowy burak cebula
seler brukiew dynia
szparag groch fasola
szpinak kalafior melon
  kapusta głowiasta, włoska ogórek
  kalarepa papryka
  marchew pomidor
  por ziemniak
  rzodkiewka  

Warzywa o dużym zapotrzebowaniu na poszczególne mikroskładniki

Tab. 3 Warzywa o dużym zapotrzebowaniu na poszczególne mikroskładniki
Bor (B) Miedź (Cu) Mangan (Mn) Cynk (Zn) Molibden (Mo)
brokuł burak ćwikłowy bób bób burak ćwikłowy
brukiew cebula burak ćwikłowy fasola kalafior
burak ćwikłowy marchew cebula   kapusta brukselska
kalafior sałata głowiasta fasola   kapusta głowiasta biała
kalarepa szpinak groch   sałata głowiasta
kapusta brukselska   kapusta   szpinak
kapusta głowiasta biała   ogórek    
pomidor   rzodkiew    
seler korzeniowy   rzodkiewka    
    sałata głowiasta    
    szpinak    

Następstwo warzyw po nawożeniu gleby obornikiem

Tab. 4 Następstwo warzyw po nawożeniu gleby obornikiem
I rok po oborniku II rok po oborniku III rok po oborniku Nie wymagają obornika(ostatecznie)
cebula, czosnek fasola groch zielony groch zielony
seler cykoria pomidory odmian wysoko rosnących pomidory odmian wysoko rosnących
ogórek, melon, oberżyna marchew, pietruszka    
papryka, pomidor odmian samokończących ziemniak wczesny, burak ćwikłowy    
rabarbar, chrzan, szparag      
kapustne      
sałata, szpinak      
27 kwietnia 2021

Spis treści

Udostępnij

Opinie

Przeczytałeś artykuł?

Podziel się opinią jako pierwszy!