Odpowiednie nawożenie warzyw korzeniowych
Zarejestrowani mogą więcej! Załóż konto, aby się przekonać

Odpowiednie nawożenie warzyw korzeniowych

19 sierpnia 2025

Marchew, pietruszka i pasternak są szczególnie wrażliwe na chlorki i zasolenie gleby, dlatego nawożenie powinno być starannie dobrane. Największe znaczenie mają siarka, potas i magnez, które warto podawać w formie nawozów bezchlorkowych, takich jak Elplon Sulfer czy Elplon Bezchlorkowy. Dzięki nim rośliny otrzymują komplet składników odżywczych w bezpiecznej formie, co sprzyja uzyskaniu wysokich plonów, zdrowych korzeni i dobrej jakości przechowalniczej.

Uprawa warzyw korzeniowych w późnym etapie wegetacji na polu.

Nawożenie warzyw korzeniowych wymaga szczególnej uwagi ze względu na ich wrażliwość na zasolenie i obecność chlorków w glebie. Warzywa korzeniowe takie jak marchew, pietruszka czy pasternak należą do gatunków najbardziej wrażliwych na występowanie chlorków w glebie oraz zasolenie. Chlorki są wnoszone głównie z nawozami potasowymi takimi jak sól potasowa, czy też pozostałe nawozy zawierające potas w postaci soli potasowej. Zły dobór nawozów w uprawie prowadzi do ograniczenia wschodów oraz zahamowania wzrostu rośliny uprawnej.
 

Nawożenie warzyw korzeniowych – siarka, potas i magnez

 

Siarka należy do składników pokarmowych, które często są niedoceniane przez producentów, a stanowią jeden z kluczowych elementów prawidłowego wzrostu roślin wpływając na efektywne wykorzystanie azotu przez uprawę. Należy zapewnić roślinom dostępność siarki w całym okresie wegetacji, nie tylko na jej początku, jak to jest w przypadku większości nawozów posypowych zawierających siarkę.

W roli nawozów wpisujących się idealnie w zapotrzebowanie roślin jest Elplon Sulfer – nawóz powstały na bazie polihalitu charakteryzujący się wysoką zawartością długo dostępnej siarki oraz potasu i magnezu, w bezpiecznej formie – z niskim indeksem zasolenia oraz obniżoną zawartością chlorków – bezpieczny do stosowania na krótko przed siewem warzyw, zalecany w dawkach od 300 do 500 kg/ha.
 

Nawożenie marchwi i pietruszki i rola potasu w dokarmianiu roślin korzeniowych

 

Nawożenie w uprawie warzyw powinno być przeprowadzone na podstawie wyników ogrodniczej analizy gleby, tak aby w odpowiedni sposób zadbać o zbilansowanie nawożenia. Warzywa korzeniowe należą do roślin bardzo wymagających jeżeli chodzi o zawartość potasu w glebie – w celu uzyskania wysokiego plonu marchwi należy zapewnić roślinom dostępność potasu na wysokim poziomie – od 250 do 350 kg/ha. Najlepszym rozwiązaniem będzie odpowiednio wczesne wysianie soli potasowej np.: jesienią poprzedniego roku lub z początkiem roku, w którym planowana jest uprawa, tak aby zawarte w nawozie chlorki zdążyły ulec wypłukaniu.
 

Jakie nawozy pod warzywa korzeniowe? Elplon Bezchlorkowy

 

Przed siewem marchwi i pietruszki należy zadbać o uzupełnienie nawożenie pozostałymi makroelementami – dobrym i jednocześnie bezpiecznym dla kiełkujących roślin jest stosowanie nawozów pozbawionych chlorków o kompleksowym składzie – takich jak Elplon Bezchlorkowy np.: w dawce 300 kg/ha, który oprócz zapewnienia początkowej dawki azotu uzupełni nawożenie w postaci szybko dostępnego fosforu, potasu oraz siarki i magnezu. Wartością dodaną jest dodatkowa zawartość mikroelementów takich jak cynk oraz bor – wpływających na kiełkowanie i rozwój roślin w początkowej fazie wzrostu oraz ich zdolność przechowalniczą.
 

Jak nawozić warzywa korzeniowe bez ryzyka nadmiaru chlorków w glebie?

 

W uprawie marchwi czy pietruszki o dłuższym okresie wegetacji nawożenie z reguły dzielone jest na 2-3 dawki – przed i po wschodach – tu najbezpieczniejszym dla roślin rozwiązaniem również jest zastosowanie nawozu Elplon Bezchlorkowy w 2 dawkach po 250 kg/ha – pierwszy wysiew na około 30 dni po wschodach, a kolejny w przy grubości korzeni około 1,5 cm. Takie rozwiązanie jednocześnie kompleksowo uzupełni zapotrzebowanie na całość makroelementów niezbędnych dla prawidłowego wzrostu roślin oraz zachowania ich zdrowotności i właściwości przechowalniczych.

Frusto to hurtownia nawozów, która oferuje szeroki wybór produktów dostosowanych do potrzeb upraw warzyw korzeniowych. W ofercie znajdziesz m.in. nawozy dolistne, idealne do uzupełniania mikroelementów w newralgicznych fazach wzrostu roślin. Dla producentów upraw mieszanych dostępne są także nawozy sadownicze, wspierające zdrowy rozwój drzew i krzewów owocowych. Interesuje Cię nawożenie buraków ćwikłowych? Szukasz informacji na temat nawożenia selera i pasternaku? Zachęcamy do kontaktu z naszymi doradcami handlowymi.
 

Wpływ nawożenia na plon warzyw korzeniowych w praktyce

Zastosowanie odpowiednio dobranego nawożenia do uprawianego gatunku oraz jego przeznaczenia daje nam możliwość uzyskania wysokich plonów najwyższej jakości. Nawozy do warzyw korzeniowych odpowiednio zbilansowane w bezpiecznej formie – takie jak Elplon Bezchlorkowy wpływają również na ograniczenie zaangażowania ze strony producentów w rozsiew nawozów – w jednym przejeździe kompleksowo uzupełniamy makro- i mikro elementy. Warto stosować rozwiązania bezpieczne dla upraw, przy jednoczesnym ograniczeniu kosztów związanych z nadmierną liczbą wjazdów w pole oraz czasem poświęconym na zabiegi agrotechniczne.

 

19 sierpnia 2025

Spis treści

Udostępnij

Strefa wiedzy