Chcemy korzystać z ciasteczek (tzw. plików cookies), aby zapewnić Ci wygodne korzystanie z platformy Frusto.pl, wyświetlać reklamy dopasowane do Twoich potrzeb oraz udostępnić najnowsze usprawnienia, które tworzymy dzięki prowadzonej analityce. Dzięki wyrażeniu zgody, sprawiasz, że łatwiej będzie Ci odnaleźć na Frusto.pl dokładnie to, czego szukasz. Jeśli zgadzasz się na korzystanie ze wszystkich ciasteczek, kliknij „Zaakceptuj”. Możesz także dopasować zakres zgód - aby to zrobić, kliknij „Zarządzaj cookies”. W każdej chwili możesz zmienić lub cofnąć swoją zgodę w naszej polityce prywatności, gdzie również przeczytasz więcej
o plikach cookie. W Polityce prywatności możesz dowiedzieć się, kim jesteśmy, w jaki sposób przetwarzamy dane osobowe i jak się z nami skontaktować.
Zarządzaj cookies
Zaakceptuj
Ustawienia ciasteczek (plików cookies)
Dzięki cookies strony internetowe mogą działać, a czasem działają lepiej i szybciej. Dodatkowo, ciasteczka dostarczają danych, pozwalających lepiej zrozumieć i rozpoznać Twoje potrzeby, dopasować treści, które widzisz oraz poprawić jakość obsługi. Poniżej możesz sprawdzić, jakie dane i po co zbieramy w ciasteczkach.
Nie na wszystkie musisz się zgodzić. Możesz w każdej chwili wycofać zgodę, np. zmieniając ustawienia cookies, usuwając je lub zmieniając ustawienia przeglądarki.
Pliki cookies niezbędne do prawidłowego funkcjonowania platformy Frusto.pl. Umożliwiają wygodne korzystanie ze strony oraz jej podstawowych funkcji, np. logowania w serwisie, oraz zapobiegają oszustwom. Zawsze włączone.
Pliki cookies przechowujące informacje na temat odwiedzin i sposobu korzystania z serwisu. Są nam niezbędne do poprawiania zawartości strony, prowadzenia procesów analitycznych oraz usprawniania wydajności platformy frusto.pl.
Informacje zbierane przez te pliki cookie nie mają na celu ustalenia Twojej tożsamości.
Reklamowe pliki cookie pozwalają na dopasowanie wyświetlanych na naszej witrynie treści reklamowych do Twoich zainteresowań i preferencji.
Reklamowe cookies nie przechowują bezpośrednio Twoich danych osobowych, ale identyfikują Twoją przeglądarkę internetową. Jeśli nie zezwolisz na stosowanie tych plików cookie, dalej będziemy mogli wyświetlać Ci reklamy, jednak nie będą one dopasowane do Twoich preferencji.
Zapisz ustawienia i zamknij
Komunikat sadowniczy 26.08.2022 // dokarmianie wapniem i poprawa wielkości owoców
26 sierpnia 2022
Obecnie mamy optymalne warunki pogodowe na wykonywanie zabiegów wapniowych. Temperatura nam nie przeszkadza, ale zbliża się ocieplenie, więc pamiętajmy, że zabiegi wykonywane w temperaturach powyżej 25 stopni nie powinny być w ogóle wykonywane. Mamy wtedy do czynienia z szybkim krystalizowaniem soli wapnia na powierzchni opryskiwanej.
W sadach należy dużą uwagę zwrócić na nawożenie wapniem. Mała ilość owoców na drzewie przełoży się na wysokie prawdopodobieństwo występowania chorób fizjologicznych powodowanych niedoborem wapnia. Dlatego główną uwagę w temacie dokarmiania zwracamy na wapń, dlatego rekomendujemy stosowanie Elvita Calcio Plus.
Ważnym aspektem jest również konieczność dotarcia z cieczą roboczą do powierzchni owoców, gdyż tylko taka aplikacja pozwala w pełni wykorzystać wykonywane zabiegi. Nadal występuje bardzo duża konkurencja o ten pierwiastek pomiędzy liśćmi, pędami i owocami. Bardzo mocno kuleje redystrubucja wapnia z liści do owoców.
WIELKOŚĆ OWOCÓW
W sadach, w których przerzedzanie chemiczne nie przyniosło nam pożądanych efektów, należy skupić się na poprawie wielkości owoców. Warunkiem niezbędnym jest odpowiednia gospodarka wodna — ostatnie dni to opady deszczu, które były niezbędne do poprawy wielkości owoców. Na ten moment jeżeli chodzi o fertygację rekomendujemy zastosowanie nawozu Hydrovita Kolor w dawce 15-20 kg/ha/tydzień. W przypadku dokarmiania dolistnego z powodzeniem możemy wykorzystać nawóz Elvita 3-10-45 + mikro. Zabiegi wykonujemy naprzemiennie z zabiegami wapniowymi.
CHOROBY
Zacznijmy może od zagrożenia chorobowego. Jesteśmy już po sezonie parchowym. Pozostała nam ochrona zapobiegawcza przy użyciu najprostszych sprawdzonych produktów. Zalecamy użycie kaptanów np. Rebaate WG w dawkach etykietowych.