W ostatnich latach producenci warzyw borykają się z coraz większymi problemami w przechowalnictwie. Choroby kapusty czy cebuli wpływają na jakość warzyw i wartość plonów. Sieci handlowe stają się coraz bardziej wymagające, w szczególności sprawdzane są pozostałości pestycydów. Wymagania odbiorców odnośnie do pozostałości pestycydów często są dużo wyższe niż instytucji handlowych, dlatego tak ważne jest stosowanie rozwiązań wpływających na ich ograniczenie.
Wśród różnych rozwiązań najlepiej sprawdza się system wprowadzający mieszane stosowanie preparatów biologicznych z fungicydami oraz insektycydami.
Choroby kapusty białej i innych warzyw
W uprawie warzyw przeznaczonych do przechowywania szczególną uwagę przywiązuje się do jakości surowca oraz uzyskanego plonu handlowego po przechowaniu. W trakcie wegetacji warzyw stosuje się naprzemiennie zabiegi preparatami, które ograniczają rozwój chorób takich jak szara pleśń, zgnilizna twardzikowa czy zgnilizna szyjki cebuli. T
radycyjna ochrona fungicydowa oparta jest na preparatach zawierających boskalid w połączeniu z piraklostrobiną, np.: Cobalt oraz Signum. Okres karencji dla tych produktów wynosi od 14 do 28 dni, dlatego tak ważne jest przemienne stosowanie preparatów biologicznych, które oprócz ograniczania chorób takich jak szara pleśń czy zgnilizna twardzikowa wpływają na zahamowanie występowania chorób bakteryjnych.
Biologia w warzywnictwie – choroby grzybowe kapusty i cebuli
Wśród preparatów biologicznych szczególną uwagę należy zwrócić na dwa produkty stosowane w trakcie wegetacji roślin:
Elbio Fungibactis oraz Elbio Versus, które będą bezpiecznym wsparciem ochrony fungicydowej. Elbio Fungibactis na początku wegetacji warzyw kapustnych oraz cebulowych będzie
wspierać rośliny w ograniczaniu występowania chorób fuzaryjnych, które powodują zamieranie systemu korzeniowego i znaczne straty plonu.
Skuteczna ochrona kapusty przed chorobami
W uprawie kapusty, brokułu oraz kalafiora takie rozwiązanie stanowi silne wsparcie roślin w ograniczeniu presji czarnej zgnilizny kapusty wywoływanej przez bakterie z rodzaju
Xanthomonas. W ostatnich latach
choroby fuzaryjne dziesiątkują również uprawy cebuli, przy braku rozwiązań fungicydowych poszukiwane są rozwiązania alternatywne takie jak
Elbio Fungibactis – który stanowi naturalny kompleks szczepów bakterii wspierających zdrowy wzrost roślin.
W końcowej fazie wegetacji warto zadbać o jakość handlową wyprodukowanych warzyw. Wśród produktów biologicznych stanowiących naturalną barierę dla rozwoju patogenów wyróżnia się preparat Elbio Versus, który stanowi połączenie bakterii z rodzaju
Bacillus oraz
Pantoea. Zastosowanie tego rozwiązania
zmniejsza presję chorób przechowalniczych, a także istotnie wpływa na ograniczenie presji mączniaka prawdziwego w uprawie warzyw korzeniowych.
Ograniczenie rozwoju chorób w trakcie wegetacji roślin wpływa bezpośrednio na jakość handlową uzyskanego plonu, a zastosowane wsparcie biologiczne upraw przekłada się na bezpieczną produkcję warzyw.
Choroby kapusty głowiastej a rozkład resztek pożniwnych
Kompleksowe uzupełnienie ochrony biologicznej stanowią bakterie wpływające na rozkład resztek pożniwnych. W przypadku ograniczonego płodozmianu spotykamy się z coraz większą presją patogenów pozostających w resztkach pożniwnych. Problem ten jest szczególnie istotny w uprawie warzyw, gdzie
pozostające w glebie przetrwalniki chorób stanowią na wiosnę w kolejnym sezonie źródło infekcji chorób oraz szkodników. Wsparcie rozkładu resztek przez konglomerat bakterii w preparacie Elbio Terra Ivo, dostępnym w
sklepie z nawozami – wpływa również pozytywnie na przyspieszenie rozkładu pozostałości pestycydów.
Choroby i szkodniki kapusty i innych warzyw – ochrona biologiczna
Podczas stosowania preparatów biologicznych należy zwrócić szczególną uwagę na warunki, w jakich wykonujemy zabiegi –
unikamy promieniowania słonecznego oraz nie łączymy zabiegów z preparatami, które są jednocześnie biocydami i mogą znacznie ograniczyć skuteczność działania preparatów biologicznych.
Właściwy dobór ochrony biologicznej do fazy wzrostu uprawianej rośliny oraz prawidłowe wykonanie zabiegu stanowią
klucz dla uzyskania wysokiej jakości zdrowego plonu przy jednocześnie mniejszym występowaniu pozostałości pestycydów. Warto wspierać tradycyjną ochronę upraw o preparatami biologicznymi stanowiącymi kompleksowe i bezpieczne uzupełnienie programu ochrony upraw.