​Smak, który się sprzedaje - jak poprawić jakość owoców malin i borówki w fazie dojrzewania
Zarejestrowani mogą więcej! Załóż konto, aby się przekonać

​Smak, który się sprzedaje - jak poprawić jakość owoców malin i borówki w fazie dojrzewania

29 lipca 2025

Poprawa jakości owoców malin i borówek staje się jednym z kluczowych celów producentów, którzy chcą sprostać rosnącym oczekiwaniom rynku. Współcześni konsumenci wybierają owoce nie tylko zwracając uwagę na atrakcyjny wygląd, ale coraz częściej na pierwszy plan przy wyborze owocu wysuwają się przede wszystkim walory smakowe. Owoc o pięknym wyglądzie i jędrnym miąższu to dzisiaj za mało – liczy się także słodycz i złożoność aromatu.

Owoce borówki na krzewie w fazie dojrzewania.

Rosnące oczekiwania konsumentów


Coraz częściej pojawiają się opinie, że to smak owoców jest głównym czynnikiem decydującym o ich powtórnym zakupie przez konsumentów. Co więcej, konsument jest skłonny zapłacić więcej za odmianę wyraźnie smaczniejszą. Niestety, często spotykany w tym roku problem w uprawach malin i borówki to owoce mało słodkie, nierównomiernie dojrzałe lub zbyt kwaśne. Na taki stan rzeczy główny wpływ ma występująca w tym roku chłodna wiosna.


Jak poprawić smak malin i borówek? Dlaczego inwestycja w smak się opłaca?


Lepsza jakość sensoryczna owoców bezpośrednio przekłada się na korzyści ekonomiczne. Smaczne owoce sprzedają się lepiej i drożej. Poprawa smaku, barwy i jędrności obniża też udział plonu, który nie spełnia standardów handlowych, co zmniejsza straty i pozwala w pełni wykorzystać potencjał plantacji. Dodatkowo w dłuższej perspektywie lepsze dokarmianie owoców pozytywnie wpływa także na ogólny dobrostan rośliny: wzmocniona gospodarka składnikami mineralnymi i proces lignifikacji ścian komórkowych po zbiorze zwiększa odporność na przymrozki i choroby.

W praktyce nawozy dolistne na poprawę jakości malin i borówki stosowane podczas owocowania sprzyjają też dobrej kondycji pędów i rozwojowi silnych pąków na kolejny sezon. Wszystkie te czynniki – wyższa cena sprzedaży, mniejszy odsetek odrzuconych owoców oraz lepsza zdrowotność krzewów – sprawiają, że inwestycja w walory sensoryczne owoców zwraca się z nawiązką.
 

Wpływ nawożenia na smak owoców jagodowych – jakie składniki odżywcze mają wpływ na smak, aromat i wygląd owoców?

 

Potas i fosfor a jakość owoców


    • Potas – kluczowy dla gospodarki wodnej roślin i transportu cukrów. Odpowiedni poziom potasu zwiększa zawartość cukrów (wyższy Brix), co bezpośrednio poprawia słodycz i aromat owoców. Dodatkowo potas stymuluje syntezę barwników i polifenoli, skutkując intensywniejszym rumieńcem i atrakcyjną barwą owoców. Praktyka pokazuje, że stosowanie nawozów zawierających potas wpływa na jakość malin w fazie dojrzewania i przekłada się na lepsze wybarwienie, wyższy indeks Brix oraz korzystne proporcje kwasów owocowych. Potas wpływa również na uwodnienie komórek, co zwiększa jędrność i trwałość owoców. 

    • Fosfor – wspiera metabolizm energetyczny i syntezę cukrów. Fosfor uczestniczy w przemianach enzymatycznych odpowiedzialnych za tworzenie i przemieszczanie sacharozy i glukozy do owoców. Dzięki temu wyższa zawartość tego pierwiastka w owocach sprzyja wzrostowi poziomu cukrów. Dodatkowo stosowanie fosforu w postaci zabiegu dolistnego zwiększa stężenie antocyjanów w skórce, co poprawia nasycenie koloru owoców i poprawia jakość borówki w fazie dojrzewania. W połączeniu z borem fosfor intensyfikuje syntezę związków aromatycznych i antyoksydantów, podnosząc ogólną jakość organoleptyczną owoców. 
 

Polecane mikroelementy dla poprawy smaku owoców


    • Bor – mikroelement niezbędny do syntezy ścian komórkowych i przemian węglowodanów. Bor odgrywa rolę w formowaniu pektyn i innych polisacharydów budujących ściany komórek, co przekłada się na lepszą strukturę i jędrność miąższu. Ponadto jest bezpośrednio zaangażowany w transport cukrów z liści do owoców oraz w metabolizm węglowodanów i hormonów roślinnych. W praktyce odpowiednie dokarmianie borem podnosi efektywność przemieszczania cukrów do owoców i wspomaga przemiany metaboliczne prowadzące do gromadzenia w nich cukrów. 

    • Mangan – kofaktor wielu enzymów fotosyntetycznych i metabolicznych. Mangan jest niezbędny do sprawnego przebiegu fotosyntezy i wytwarzania energii, co wpływa znacząco na zasoby cukrów i barwników w roślinie. Rośliny potrzebują manganu do syntezy kwasów tłuszczowych i regulacji wzrostu; pomaga on także neutralizować wolne rodniki, zmniejszając stres oksydacyjny. Wspiera on także zdrowy rozwój komórek i prawidłowe przebiegi biochemiczne w tkankach owoców. 

    • Molibden – kluczowy w metabolizmie azotu (przede wszystkim w redukcji azotanów do aminokwasów). Choć sam w bardzo niewielkim stopniu wpływa na smak, pomaga utrzymać równowagę w gospodarce azotowej roślin. Dzięki molibdenowi roślina efektywniej wykorzystuje posiadany azot, co zapobiega nadmiernemu bujnemu wzrostowi kosztem owocowania i stabilizuje skład chemiczny tkanek. 
 

Nawozy poprawiające smak owoców


Rozwiązaniem poprawiającym ilość cukrów i związków aromatycznych w owocach może być celowane nawożenie malin w okresie dojrzewania i dokarmianie dolistne w końcowym etapie wegetacji, np. preparatem Elvita Color Brix. Taki zabieg sprzyja wyrównanemu dojrzewaniu, poprawie zawartości cukrów i walorów aromatycznych, co przekłada się na wyższą jakość plonu.

Elvita Color Brix to płynny nawóz dolistny o wysokiej koncentracji fosforu i potasu, wzbogacony dodatkowymi mikroelementami. Skład procentowy produktu to: P?O? – 15%, K?O – 20%, B – 0,1%, Mn – 0,1% oraz Mo – 0,01%. W nawozie nie występuje azot – dzięki temu preparat nie pobudza nadmiernego wzrostu wegetatywnego, a jego działanie skierowane jest na jakość owoców podczas ich dojrzewania. Formuła preparatu gwarantuje błyskawiczne wchłanianie składników pokarmowych przez liście.

Wysoka czystość i przyswajalność składników sprawiają, że substancje odżywcze niemal od razu trafiają do metabolizmu rośliny. Aplikacja Elvity Color Brix w fazie dojrzewania pobudza procesy biochemiczne odpowiedzialne za wyrównane dojrzewanie i wybarwienie owoców, a także wzmaga tworzenie cukrów i związków aromatycznych. Elvita Color Brix zawiera bor połączony z fosforem, co podnosi zawartość cukrów (Brix), substancji aromatycznych i w owocach, poprawiając smak plonu.
 

Kiedy i jak stosować Elvita Color Brix?


Optymalny termin aplikacji Elvity Color Brix przypada na okres, gdy pierwsze owoce zaczynają dojrzewać. Jeśli chodzi o nawożenie borówki w okresie dojrzewania, to z praktyki wynika, że należy wykonać 2-3 opryski w odstępach ok. 7-14 dni. Dla krzewów jagodowych (maliny, borówki, truskawki) zaleca się dawkę 2-3 l/ha na oprysk. Należy stosować oprysk w chłodniejszą, bezdeszczową pogodę, by preparat mógł dobrze wniknąć w liście. Roztwór opryskowy powinien mieć pH z zakresu 5-7, co zapewnia stabilność nawozu.

Elvita Color Brix można stosować samodzielnie lub mieszać z większością pestycydów i adiuwantów (należy jednak unikać mieszania z silnie alkalicznymi preparatami, które mogą obniżyć jego skuteczność lub pH roztworu).
 

Poprawa jakości owoców malin i borówki


Plantatorzy stosujący Elvita Color Brix odnotowują wyraźną poprawę walorów sensorycznych i wytrzymałości owoców. Owoce po zabiegach są wyraźniej słodsze (wyższy wskaźnik Brix) i intensywniej wybarwione, co łatwo zauważyć zarówno na plantacji, jak i przy stoisku handlowym. Podczas sortowania owoców wyraźnie zmniejsza się ilość owoców niespełniających kryteriów jakościowych – plony są bardziej jednorodne.

Dzięki wzmocnionej budowie komórek owoce zachowują lepszą jędrność, co przekłada się na dłuższą świeżość podczas przechowywania i transportu. Elvita Color Brix poprawia też aromat owoców, który staje się bardziej wyrazisty, co wpływa na subiektywną ocenę smaku przez konsumentów.

Dzięki stosowaniu Elvita Color Brix poprawia się trwałość pozbiorcza malin i borówki, a plantator spełnia rosnące wymagania świadomych klientów, oferując owoce nie tylko atrakcyjne wizualnie, ale przede wszystkim – pyszne i aromatyczne. Takie owoce „sprzedają się same” – przynosząc satysfakcję konsumentom i zysk producentom.
 

Borówki na krzewach w fazie dojrzewania


Frusto to hurtownia nawozów, która dostarcza profesjonalnym plantatorom produkty renomowanych marek wspierające rozwój upraw. W ofercie firmy znajdują się specjalistyczne nawozy sadownicze, dostosowane do potrzeb konkretnych gatunków drzew i krzewów owocowych. Klienci mogą również wybierać nawozy dolistne, które skutecznie uzupełniają niedobory składników pokarmowych w okresach intensywnego wzrostu roślin.

Strefa wiedzy