Frusto - Rola siarki i azotu w uprawie warzyw

Rola siarki i azotu w uprawie warzyw

16 listopada 2022

Niezwykle ważną rolę w uprawie warzyw, odgrywa obecność makroskładników i mikroskładników. Wspomagają one wzrost i rozwój roślin, a także zwiększają wydajność i jakość upraw.

Jednym z głównych makroskładników ważnych w uprawie warzyw jest siarka. Wchodzi w skład aminokwasów występujących w syntezie białek, takich jak: cysteina, cystyna i metionina. 
Siarka wiąże azot atmosferyczny oraz odgrywa istotną rolę w procesie fotosyntezy. Jest pierwiastkiem, który przyczynia się do wzrostu zawartości cukrów, białek i tłuszczów w roślinach. Szczególnie duże zapotrzebowanie na obecność siarki wykazują: kapusta, gorczyca, cebula i czosnek. Ze względu na występowanie w lotnych związkach i olejkach, pierwiastek nadaje im ostry, charakterystyczny zapach i smak. W uprawie ziemniaka siarka ogranicza stresy biotyczne, przyczynia się do wzrostu witaminy C, której zawartość w bulwach jest ogromnie ważna. Niedobór siarki obniża produkcję węglowodanów i białek, co w efekcie wpływa na zmniejszenie plonu. Przy silnym deficycie, rośliny stają się kruche i sztywne, zaś pędy robią się słabe i krótkie. Liście jaśnieją i stopniowo żółkną.  
 

Azot w uprawach warzywniczych

Kolejnym makroskładnikiem, który wpływa na efektywność upraw warzywniczych, jest azot. To pierwiastek szczególnie ważny w początkowym etapie wegetacji. Azot wchodzi w skład białek, kwasów nukleinowych, a także aminokwasów. Nawożenie nim przyczynia się do zwiększenia masy plonu. Jego odpowiednia zawartość pomaga zbudować silny, mocny plon. W uprawie ziemniaka, odpowiednie zaopatrzenie w azot, wpływa na prawidłowy rozwój systemu korzeniowego, wzrost masy, a także na przebieg procesów fizjologicznych. Azot odpowiada za wzrost i rozwój bulw. Jego niedobór uwidacznia się spowolnieniem wzrostu roślin. Liście i owoce są mniejsze i nie osiągają typowych rozmiarów, wskutek czego następuje radykalna obniżka plonu. Rośliny przedwcześnie wchodzą w fazę generatywną, obficie kwitną i słabo owocują. 
 

Nawożenie mineralne

Aby zapewnić dobrą ilość makroskładników, w uprawie warzyw często stosuje się nawożenie mineralne. Na rynku dostępne są płynne nawozy dolistne, które świetnie sprawdzają się jako nawożenie uzupełniające. W ofercie firmy Elvita znajduje się produkt Elvita Sonik – płynny nawóz dolistny, dzięki któremu warzywa mają dostarczoną odpowiednią ilość siarki przez cały okres rozwoju. Elvita Sonik zawiera dodatkowo azot, potas i mikroelementy. Zastosowanie produktu zwiększa wydajność nawozów azotowych. Pozwala także zabezpieczyć obecność siarki w glebie. 

Aby zadbać o odpowiednią ilość azotu w uprawie warzyw, warto skorzystać z produktu Elvita Azon. Jest to nawóz dolistny, który skutecznie zwiększa przyrost biomasy, a także stanowi źródło plonotwórczego azotu. Zawartość mikroelementów zapobiega występowaniu niedoborów i stymuluje metabolizm. 

Zastosowanie nawożenia uzupełniającego w okresie wiosennym wpływa pozytywnie na rozwój warzyw, a także przyczynia się do osiągnięcia wysokiego, dobrej jakości plonu. Makroelementy i mikroelementy, zawarte w produktach, zabezpieczają warzywa przed stresem i wzmacniają ich odporność na choroby. Dodatkowo poprawiają walory smakowe i zwiększają zawartość witamin. 
16 listopada 2022

Spis treści

Udostępnij

Opinie

Przeczytałeś artykuł?

Podziel się opinią jako pierwszy!