Komunikat warzywniczy // Jak poprawić żyzność gleby i zmniejszyć ryzyko chorób
17 września 2025
Od zdrowej gleby zależą plony w kolejnym roku. Jakie rozwiązania pomogą zadbać o glebę i przygotować ją do następnego sezonu? W najnowszym komunikacie warzywniczym znajdująca się w Brukach Unisławskich w województwie kujawsko-pomorskim Monika Lewandowska z Serwisu Frusto wyjaśnia, jak poprawić jakość gleby po sezonie upraw.
Po zbiorach na polu zostają resztki pożniwne. To właśnie w nich często rozwijają się chorobotwórcze mikroorganizmy. Jak wskazuje doradca ds. warzyw Frusto Serwis – Monika Lewandowska, jeśli ich nie ograniczymy, w kolejnym sezonie pojawią się problemy z chorobami. Dlatego po zbiorach należy działać kompleksowo: z jednej strony poprawiając żyzność gleby, a z drugiej zmniejszając ryzyko chorób, atakujących warzywa kapustne i nie tylko.
Jakie rozwiązania warto wybrać?
Jak wskazuje Monika Lewandowska, najlepiej sprawdzają się mikroorganizmy, które:
- przyspieszają rozkład resztek pożniwnych,
- odbierają pożywienie patogenom,
- ograniczają rozwój chorób,
- a dodatkowo uwalniają składniki pokarmowe: azot, fosfor i potas.
Dzięki temu w kolejnym sezonie można ograniczyć nawożenie mineralne.
Resztki pozbiorcze – rozkład
Frusto Serwis poleca produkty, które przyspieszają rozkład resztek pożniwnych, ograniczają choroby, ożywiają mikrobiologię gleby, uwalniają składniki pokarmowe dla roślin oraz podnoszą poziom próchnicynawet o 0,5% w ciągu 5 lat.
Większa próchnica oznacza lepszą retencję wody, a jak wiadomo, retencja wody jest bardzo ważna. Gleba lepiej zatrzymuje wilgoć, a rośliny są odporniejsze na suszę.
Jakie znaczenie ma nawożenie gleby? Jakie mikroorganizmy do gleby? Jakie produkty rekomenduje Frusto Serwis? Szczegóły dostępne w filmie: