Fitotoksyczność – niekorzystny wpływ pestycydów
Zarejestrowani mogą więcej! Załóż konto, aby się przekonać

Fitotoksyczność – niekorzystny wpływ pestycydów

27 kwietnia 2021

Przedstawiamy przykłady objawów fitotoksyczności na cebuli i buraku ćwikłowym, zaobserwowane przez naszych ekspertów w terenie.

Fitotoksyczność – niekorzystny wpływ pestycydów

Na cebuli z dymki widać przebarwienia, które są skutkiem pozostałości herbicydów w glebie, stosowanych w zeszłym roku w uprawie kukurydzy. W połowie długości szczypioru widoczne są wyraźne żółte przebarwienia, 1-2 cm. Symptomy te występują jednak tylko miejscowo na polu, poza tym cebula nie wykazuje objawów chorobowych, więc skutki toksycznego wpływu środków ochrony roślin w przypadku tej plantacji nie powinny mieć wpływu na plon.

Gorzej wygląda szczypior cebuli z siewu. Młodsze liście są przypalone, widać na nich drobne, odbarwione plamki. Wszystko wskazuje na to, że w momencie oprysku herbicydem starsze liście miały dużo więcej wosku, niż młodsze przyrosty, dlatego ŚOR nie wyrządził na nich szkód, młodsze jednak okazały się nie być tak odporne. Liścienie powinny się zregenerować, jednak przez około dwa tygodnie rośliny będą miały spowolniony wzrost.

Przejściowe objawy fitotoksyczności zaobserwowaliśmy również w uprawie buraka ćwikłowego. Zabieg herbicydowy został tu przeprowadzony mieszaniną zarejestrowanych herbicydów, w maksymalnej jednorazowej dawce – w temperaturze powyżej 25°C. Uszkodzenie liści było w tym przypadku niemal stuprocentowo pewne. A sam zabieg najprawdopodobniej trzeba będzie powtórzyć.
27 kwietnia 2021

Spis treści

Udostępnij