Podsumowanie uprawy warzyw kapustnych
Zarejestrowani mogą więcej! Załóż konto, aby się przekonać.

Podsumowanie uprawy warzyw kapustnych

22 października 2024

Uprawa warzyw kapustnych od kilku lat nastręcza producentom wielu problemów – zaczynając od śmietki pojawiającej się na początku wegetacji, skończywszy na chorobach bakteryjnych oraz przechowalniczych. Wszystkie elementy mają bezpośredni wpływ na jakość oraz wysokość zebranego plonu.

Podsumowanie uprawy warzyw kapustnych

Szkodniki warzyw kapustnych – przegląd


Początek sezonu charakteryzował się dużą presją śmietki kapuścianej – już od posadzenia rozsady praktycznie przez cały okres wegetacji. Wśród rozwiązań skutecznie chroniących uprawy przed rozwojem szkodnika można wymienić preparaty takie jak: Verimark (do zaprawiania rozsad), Movento, Benevia czy Spintor. Najlepszą taktyką okazuje się naprzemienne stosowanie preparatów zawierających różne substancje aktywne oraz o różnym mechanizmie działania.

Utrzymanie ciągłości zabiegów zapewnia utrzymanie plantacji pozbawionej presji szkodników, nie tylko śmietki, ale również tantnisia krzyżowiaczka, wciornastków, czy też ogranicza występowanie mączlika warzywnego. W przypadku upraw warzyw kapustnych zlokalizowanych w pobliżu upraw rzepaku wystąpił znaczny problem z pojawieniem się chowaczy, które poprzez uszkodzenia roślin wpływają na spadek plonu.
 

Ekologiczna ochrona kapusty przed szkodnikami – Elbio Pest


W ostatnich latach bardzo istotne jest stosowanie preparatów bezpiecznych, takich, które nie będą obciążone ryzykiem pozostawiania pozostałości substancji czynnych – nie tylko z powodu coraz częstszych kontroli ze strony zakładów przetwórczych oraz sieci handlowych. Wśród bezpiecznych rozwiązań ograniczających występowanie gąsienic w uprawie warzyw kapustnych warto wspomnieć o produkcie, jakim jest Elbio Pest. Zapewnia ochronę kapusty przed szkodnikami, nie pozostawia pozostałości i jest bezpieczny dla środowiska. Zawarte w produkcie bakterie wpływają na redukcję populacji larw szkodników, przy jednoczesnym wsparciu regeneracji uszkodzonych roślin.
 

Najczęstsze choroby warzyw kapustnych


W tym sezonie ze względu na zmienne warunki pogodowe – dużą wilgotność oraz wysokie temperatury – mieliśmy do czynienia ze znaczną presją chorób bakteryjnych, zwłaszcza czarnej zgnilizny kapustnych powodowanej przez bakterie z rodzaju Xanthomonas campestris pv. Campestris. Standardowa ochrona fungicydowa nie ogranicza rozwoju chorób bakteryjnych – uzupełnienie zabiegów o preparaty miedziowe oraz biologiczne zawierające zwłaszcza bakterie z rodzaju Bacillus subtilis wpływa na poprawę zdrowotności roślin. O utrzymanie roślin w dobrej kondycji warto zadbać już od początku wegetacji, dlatego tak ważny jest odpowiedni dobór zabiegów – rozpoczęcie zabiegów od wsparcia plantacji przez zastosowanie preparatu biologicznego Elbio Fungibactis na 2-3 tygodnie po wysadzeniu rozsady będzie wpływało na ograniczenie występowania chorób odglebowych oraz bakteryjnych – uzupełnienie zabiegu biologicznego o kolejne zabiegi w postaci preparatów miedziowych, dostępnych w sklepie z nawozami, takich jak np.: Elvita Miedź 380 SC, będzie stanowiło kompleksowe wsparcie zdrowotności roślin (2-3 zabiegi w odstępie 10-14 dni).
 

Choroby warzyw kapustnych a mechaniczne uszkodzenia tkanek roślinnych


Istotny problem w uprawie warzyw kapustnych stanowiły również choroby, takie jak czerń krzyżowych, czy szara pleśń. Drogą do infekcji patogenów są uszkodzone tkanki, dlatego tak ważne jest utrzymanie roślin w wysokiej zdrowotności. W tym celu należy zapewnić odpowiednią ochronę fungicydową oraz dostępność składników pokarmowych na poziomie zapewniającym prawidłowy wzrost roślin.

W tym miejscu należy również wspomnieć o unikaniu powodowania uszkodzeń mechanicznych tkanek roślin – generowanych zwłaszcza podczas wykonywania spóźnionych zabiegów – pielenia mechanicznego czy rozsiewania nawozów (zwłaszcza niewłaściwe ustawienie rozsiewacza). Wśród preparatów, które w istotny sposób będą ograniczały rozwój chorób w uprawie kapusty, możemy wymienić Cobalt, Lunę Experience 400 SC oraz Scorpion 325 SC. Warto zadbać o naprzemienne stosowanie preparatów zawierających różne substancje czynne, w celu uniknięcia uodpornienia się patogenów.
 

Uprawa warzyw kapustnych i ich prawidłowe przechowywanie


W przechowalnictwie jednym z najważniejszych elementów jest zebranie zdrowego plonu. Jedynie nie porażony przez choroby i nie uszkodzony mechanicznie daje nam możliwość uzyskania wysokiego plonu handlowego po przechowaniu. Kapustę przechowujemy w temperaturze poniżej 2 stopni Celsjusza, przy zachowaniu wysokiej wilgotności w chłodni na poziomie powyżej 95%. Najlepsze warunki do przechowywania kapusty zapewniają skrzyniopalety ażurowe – tu należy pamiętać o ich regularnej dezynfekcji, w celu ograniczenia możliwości przenoszenia patogenów w magazynie.
 

Choroby i szkodniki kapusty: zwalczanie i zabiegi agrotechniczne


Podsumowując tegoroczne warunki uprawy można stwierdzić, że wszystkie elementy prawidłowej agrotechniki wpłynęły na uzyskane rezultaty w uprawie warzyw kapustnych – plon oraz jakość zebranego surowca. Osiągnięcie wysokiego plonu o najwyższej jakości jest jedynym gwarantem uzyskania sukcesu finansowego w uprawie. Ostatnie lata cechuje zmienność pogodowa, która przekłada się na trudności w uprawie, dlatego tak ważne jest dopasowanie zabiegów oraz nawożenia do aktualnych warunków oraz występującej presji patogenów.
22 października 2024

Spis treści

Udostępnij

Opinie

Przeczytałeś artykuł?

Podziel się opinią jako pierwszy!