W komunikacie jagodowym Ewelina Kalinowska – doradca Frusto Serwis wyjaśnia, dlaczego truskawki, borówki, porzeczki, maliny i inne uprawy jagodowe tuż przed zbiorem zaczynają pękać, mięknąć, tracą jakość – i dlaczego nie zawsze winna jest pogoda.
Jak wskazuje Ewelina Kalinowska często problemem jest niedobór krzemu i wapnia, czyli dwóch pierwiastków, o których mówi się zaskakująco mało, a których rola w uprawach jagodowych jest kluczowa.
Krzem w uprawach jagodowych
Krzem jest naturalną zbroją rośliny. Wzmacnia ściany komórkowe, poprawia elastyczność tkanek, zwiększa odporność na pękanie, otarcia i uszkodzenia mechaniczne. Jak wyjaśnia Ewelina Kalinowska, dzięki niemu owoce są jędrniejsze, lepiej znoszą transport i mniej chorują. Widoczne jest to głównie w uprawach takich jak truskawka, borówka czy malina. Krzem reguluje też gospodarkę wodną rośliny. Ogranicza transpirację i zwiększa efektywność wykorzystania wody, co jest szczególnie istotne w trakcie suszy.
Jak wesprzeć rośliny krzemem, czyli preparaty krzemowe
Tu, jak podpowiada Ewelina Kalinowska, najlepiej sprawdzi się nawóz dolistny krzemowy w łatwo przyswajalnej formie. Działa szybko, tworząc naturalną barierę ochronną, wzmacniając odporność roślin na stresy i uszkodzenia mechaniczne. Dzięki temu rośliny lepiej radzą sobie z suszą, uszkodzeniami i chorobami, co prowadzi do zdrowych, jędrnych plonów o lepszej trwałości i przechowalności.
Wapń w uprawach jagodowych – nawożenie
Jak wskazuje Ewelina Kalinowska, wapń to nie tylko kluczowy składnik w uprawach jagodowych, który zapewnia im jędrność i trwałość. Jego niedobór prowadzi m.in. do pękania owoców, czy ich szybszego gnicia. Ponieważ wapń słabo przemieszcza się w roślinie, musi być dostarczany w odpowiedniej formie, by trafić tam, gdzie jest najbardziej potrzebny, czyli do owoców.
Nawozy dolistne
W takim przypadku sprawdzi się nawóz dolistny zawierający wapń w formie mrówczanu, który charakteryzujący się świetną rozpuszczalnością i wysoką przyswajalnością. Dzięki niemu owoce dłużej zachowują świeżość – są twardsze i jędrniejsze, co ułatwia ich przechowywanie.
Preparaty wapniowe zapewnienia też zdrowe plony i długotrwałą świeżość.
Co jeszcze warto zrobić, by poprawić odporność roślin, wyeliminować pękanie owoców i zachować zdrowe plony? Szczegóły dotyczące odpowiedniego nawożenia krzemem i wapniem zawiera komunikat jagodowy: