1. FRUSTO
  2. »
  3. Warzywa
  4. »
  5. Sprawna gleba to podstawa udanych plonów. Jak zadbać o glebę pod koniec sezonu?

OFERTA


 

Sprawna gleba to podstawa udanych plonów. Jak zadbać o glebę pod koniec sezonu?

Sezon w gospodarstwach warzywniczych zmierza ku końcowi. Jest to dobry czas na podsumowanie zbiorów, ale także na przygotowanie się do startu w kolejnym sezonie.

Gospodarstwa warzywnicze bardzo intensywnie eksploatują glebę, co sprawia, że często pojawia się w niej problem z odpowiednią ilością próchnicy. Przekłada się to na szereg negatywnych skutków, a w efekcie na spadek plonu.
 

Zła struktura gleby, to złe stosunki powietrzno-wodne

Jednym z objawów niedoboru próchnicy jest nieodpowiednia struktura gleby, co może prowadzić do zasklepiania i nadmiernego wysychania, nawet na plantacjach podlewanych. To właśnie na nich bardzo często można spotkać się z sytuacją, że woda podawana z deszczowni najpierw tworzy zastoiska, a następnie pozostawia bardzo twardą, zbitą skorupę. W glebie takiej brakuje powietrza, co z kolei zmniejsza aktywność pożytecznych mikroorganizmów i spowalnia rozkład materii organicznej.
 

Odzyskaj składniki pokarmowe!

Większość upraw warzywniczych zostawia na polu spore ilości resztek roślinnych. Bardzo często ulegają one zbyt powolnym procesom rozkładu, nie przynosząc glebie profitów w postaci próchnicy i minerałów. Na dodatek stają się świetnym siedliskiem dla chorobotwórczych patogenów. A przecież w tak pozostawionej zielonej masie jest bardzo dużo składników pokarmowych, których sporą część możemy odzyskać poprzez prawidłowe rozłożenie! W ten sposób buduje się baza wartościowych minerałów, dostępnych dla roślin w następnym sezonie wegetacyjnym.
 

Przywróć próchnicę glebie

Jednak składniki pokarmowe to tylko część sukcesu, ponieważ prawidłowo rozłożone resztki pożniwne spowodują nie tylko odzyskanie części składnika wysianego w poprzednim roku na uprawę, ale także za sprawą mikroorganizmów glebowych budują próchnicę glebową. Oczywiście jest to proces długotrwały, jednak kluczowy w osiąganiu wysokich wydajności z hektara. Powinniśmy docenić jego wartość zwłaszcza w gospodarstwach, które bardzo mocno eksploatują ziemię: czy to przez intensywne nawożenie i uprawę w monokulturze (lub w bardzo wąskim zmianowaniu), czy przez niewielkie nawożenie organiczne związane z brakiem dostępu do obornika, czy też prowadzące uprawę warzyw korzeniowych, które nie tolerują niedawnego nawożenia obornikiem.
 

Kwasy humusowe i bakterie to zgrany duet

Zestaw Elbio Terra + Elvita Humus Plus dostarcza na plantację aż 7 szczepów bakterii oraz duże ilości kwasów humusowych, które dają szybki efekt strukturotwórczy i zwiększają pojemność kompleksu sorpcyjnego gleby. Głównym zadaniem kwasów humusowych jest stworzenie środowiska do prawidłowego rozwoju i namnażania pożytecznych bakterii, które są w stanie rozłożyć resztki pożniwne i odzyskać z nich składniki pokarmowe oraz podnieść zawartość próchnicy na polach.

Bardzo istotnym zadaniem bakterii zawartych we wspomnianym zestawie produktów jest ograniczanie presji szkodliwych patogenów, które żerują na resztkach pozostawionych na polach. Ma to szczególne znaczenie zwłaszcza tam, gdzie ten sam gatunek roślin uprawnych pojawia się częściej niż co 3-4 lata.

Prawidłowo zadbane stanowisko jest w stanie podnieść wydajność upraw i może ograniczyć koszty związane z nawożeniem i ochroną plantacji, dlatego warto o nie zadbać już w końcówce mijającego sezonu.

 

Wygraj z Frusto!
SCAB 80 WG
CROS 250 EC
Katalog sadowniczy
Katalog warzywny
Frusto broszura ViBox
Frusto broszura SadBox
Dziękujemy! Twój formularz kontaktowy został wysłany.
Błąd! Twój formularz nie został wysłany, spróbuj ponownie.