Siarczan potasu – sposób na udane plony

Uzyskanie satysfakcjonującego plonu uzależnione jest od wielu czynników. Jednym z nich jest nawożenie – zgodne z wymaganiami uprawianej rośliny, jej fazy rozwojowej oraz zasobności gleby, stanowi klucz do osiągnięcia sukcesu.

Planując nawożenie należy pamiętać, że oprócz samego zaopatrzenia w składniki pokarmowe istotną rolę odgrywa forma wniesionych składników. To od niej zależy szybkość pobrania, poziom wykorzystania, efektywność nawożenia, co w konsekwencji wpłynie na ostateczny wynik.

Rośliny, w zależności od gatunku, wykazują różną wrażliwość na zawartość chlorków. Wyróżniamy rośliny chlorkolubne, tolerujące zawartość chlorków oraz grupę warzyw wykazujących wrażliwość na obecność chlorków. Do tej ostatniej grupy należy większość warzyw oraz roślin jagodowych. W ich przypadku należy zwracać szczególną uwagę na rodzaj stosowanego nawozu. Idealnym rozwiązaniem jest zastosowanie nawozów bezchlorkowych.

Rośliny wrażliwe na obecność chlorków
WARZYWA  ROŚLINY JAGODOWE
ziemniak porzeczka czerwona i czarna
fasola zwykła agrest
bób malina
melon truskawka
ogórek jeżyna
cebula jagoda czarna
pomidor borówka
papryka  
oberżyna  
sałata  
warzywa wczesnowiosenne  
warzywa uprawiane pod osłonami  

Pierwiastkiem, który w istotny sposób wpływa na jakość warzyw i owoców, jest potas. Odpowiada on między innymi za smak, jędrność, wybarwienie. Odpowiedni poziom potasu zwiększa przydatność warzyw i owoców do przetwórstwa i przechowywania. Warzywa dłużej zachowują świeżość, a owoce są mniej podatne na gnicie. Ponadto potas odpowiada w roślinie za gospodarkę wodną, zwiększa odporność na okresowe deficyty wody oraz zwiększa tolerancję na okresowe chłody i występowanie patogenów.

Planując nawożenie należy pamiętać o szczególnych wymaganiach uprawianych roślin. Ma to istotne znaczenie w przypadku warzyw o wysokim zapotrzebowaniu na siarkę. Zawartość siarki w glebie w ostatnich latach maleje – ma to związek z coraz niższą emisją siarki przemysłowej. Siarka wpływa na pobranie azotu, zwiększa tolerancję roślin na wahania temperatury oraz deficyt wody. Ponadto jest odpowiedzialna za smak i zapach w takich warzywach jak: kapusta, kalafior, gorczyca, chrzan, rzodkiewka, czosnek i cebula.

elplon ekspres

Biorąc pod uwagę powyższe, eksperci Frusto polecają nawóz Elplon Ekspres (siarczan potasu), przeznaczony do stosowania posypowego, przedsiewnie lub pogłównie. Charakteryzuje go wysoka zawartość potasu w formie siarczanowej, jest to więc nawóz idealny do nawożenia roślin wykazujących dużą wrażliwość na zasolenie i obecność chlorków. Forma granulatu pozwala na bezproblemową aplikację. Obecność siarki sprawia, że Elplon Ekspres świetnie sprawdzi się w przypadku warzyw wykazujących wysokie zapotrzebowanie na ten składnik. Do takich upraw z całą pewnością należy zaliczyć warzywa kapustne oraz cebulowe. Nawóz zawiera 51,5% potasu (K2O) oraz 45,25% siarki (SO3).

Więcej informacji pod numerem telefonu: 668 682 124
 

 

Dołącz do nas!

Wygraj z Frusto

 
Informacja o plikach cookie na tej witrynie. Strona wykorzystuje pliki cookies w celach statystycznych. Dalsze korzystanie z tej strony bez zmiany preferencji dotyczących cookies oznacza, że zgadzasz się na ich używanie. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Zgadzam się