SadBox Owoc – najwyższa jakość owoców

Budowanie satysfakcjonującego plonu jest procesem wieloetapowym i obejmuje wybór właściwej odmiany, odpowiednie nawożenie, ochronę sadów i jagodników, aż po zabiegi wpływające na uzyskanie owoców najwyższej jakości. Do tych ostatnich należy nawożenie dolistne w technologii SadBox Owoc marki Elvita.

Faza wzrostu zawiązków owocowych jest odpowiednim momentem do rozpoczęcia nawożenia dolistnego preparatami wpływającymi na podniesienie jakości owoców. Dobór odpowiednich produktów gwarantuje poprawę walorów jakościowych oraz zwiększenie trwałości w obrocie towarowym, co w konsekwencji prowadzi do wzrostu opłacalności produkcji. Zapewni to nowa technologia marki Elvita – SadBox Owoc.


SadBox Owoc to połączenie preparatów wzajemnie się uzupełniających, wpływających na podniesienie wartości handlowej owoców. Dzięki starannie dobranym komponentom technologia niweluje ryzyko wystąpienia chorób fizjologicznych związanych z niedoborem wapnia, a także uszkodzeń mechanicznych podczas zbioru, transportu czy przechowywania. Ponadto poprawia cechy organoleptyczne owoców, wpływa na równomierne wybarwienie oraz podnosi wartość konsumpcyjną plonu. Dodatkową korzyścią stosowania technologii SadBox Owoc jest uzyskanie owoców o prawidłowej jędrności miąższu. Należy pamiętać, że owoce o nieprawidłowej jędrności są bardziej narażone na choroby fizjologiczne, gorzej się przechowują, co w konsekwencji powoduje utratę wartości przechowalniczej.

Do chorób fizjologicznych związanych z niedoborem wapnia w jabłkach zalicza się m.in. gorzką plamistość podskórną, zbrązowienie przygniezdne, rozpad chłodniczy, szklistość miąższu. Owoce są drobne, podatne na pękanie i korkowacenie. W przypadku grusz niedobór wapnia powoduje skorkowacenie miąższu i powstawanie zielonych plam na skórce owocu, tzw. lucernowatość gruszek. Owoce są podatne na uszkodzenia skórki, przedwcześnie dojrzewają, co wpływa negatywnie na ich wartość handlową. W przypadku wiśni i czereśni niedobór wapnia uwidacznia się w postaci pękania owoców. Sytuacja ma miejsce w czasie występowania długotrwałych opadów po okresie suszy.

W przypadku upraw jagodowych (truskawka, malina) deficyt wapnia wpływa na obniżenie poziomu jędrności miąższu, owoce są bardziej wrażliwe na uszkodzenia mechaniczne podczas zbioru, transportu i przechowywania. Ponadto należy pamiętać, że prawidłowy poziom wapnia ogranicza występowanie szarej pleśni.


Badania naukowe dowiodły, że poziom wapnia w glebie nie wpływa na jego ilość w owocach. Przyczyn tej sytuacji może być wiele – antagonizm pierwiastków, zmniejszona transpiracja. Ponadto wapń należy do pierwiastków trudno przemieszczających się w roślinie. Należy również pamiętać o bardzo ważnej zależności, mianowicie o współzawodnictwie pędów, liści i zawiązków owocowych w pobieraniu wapnia. Co prawda młode zawiązki mają zdolność „przyciągania” wapnia, ale w konkurencji z intensywnie rosnącymi pędami oraz liśćmi przegrywają. W związku z tym szczególnego znaczenia nabiera dokarmianie wapniem dolistnie.

Biorąc pod uwagę potrzeby producentów owoców, eksperci firmy Frusto i Elvita rekomendują zastosowanie technologii SadBox Owoc. To kompozycja starannie dobranych preparatów, których skład wpływa na uzyskanie owoców o najwyższych parametrach jakościowych. Zastosowanie produktu niweluje ryzyko wystąpienia chorób fizjologicznych oraz poprawia wartość konsumpcyjną owoców, są one smaczniejsze i bardziej soczyste. Ponadto charakteryzują się wyższą przydatnością do transportu, przetwórstwa i przechowywania.

Technologia SadBox Owoc polecana jest w uprawie roślin jagodowych (truskawka, malina) oraz sadowniczych (jabłoń, grusza, wiśnia, czereśnia). 

 

Dołącz do nas!


 
Informacja o plikach cookie na tej witrynie. Strona wykorzystuje pliki cookies w celach statystycznych. Dalsze korzystanie z tej strony bez zmiany preferencji dotyczących cookies oznacza, że zgadzasz się na ich używanie. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Zgadzam się