Mączniak jabłoni

Jedną z najgroźniejszych i najczęściej występujących chorób w uprawie jabłoni i gruszy jest mączniak prawdziwy. Jej sprawcą jest grzyb z rodzaju Podosphaera leucotricha. Występowanie patogenu jest ściśle powiązane z warunkami pogodowymi w okresie zimowym.


Łagodna zima sprzyja wystąpieniu choroby, natomiast mroźna zima, z temperaturą powietrza przekraczającą –25°C silnie ogranicza rozwój mączniaka jabłoni. Nie bez znaczenia jest również pogoda w trakcie sezonu wegetacyjnego – rozwojowi choroby sprzyja ciepła pogoda i umiarkowana wilgotność. W sytuacji długotrwałej suszy lub intensywnych opadów deszczu dochodzi do ograniczenia występowania Podosphaera leucotricha.
Sprzyjające warunki w sezonie 2017 oraz łagodny przebieg zimy 2017/2018 (na dzień 12.01.2018 r.) mogą więc wskazywać na silne natężenie mączniaka prawdziwego w sezonie 2018.

Objawy porażenia
Grzyb zimuje w porażonych pąkach, które zostały zainfekowane latem poprzedniego roku, dlatego też pierwsze objawy choroby pojawiają się już wczesną wiosną. Znakiem rozpoznawczym choroby jest biały, mączysty nalot na porażonych częściach rośliny. Choroba obejmuje wszystkie nadziemne części jabłoni i gruszy – młode pędy, liście, pąki, kwiaty, zawiązki owoców i owoce. Porażone pąki, wierzchołki pędów i liście ulegają deformacjom i zamierają. Porażone kwiaty są zdrobniałe, mają sterylne słupki i pręciki, dlatego nie zawiązują owoców. Na porażonych owocach występują ordzawienia. Takie owoce tracą wartość handlową i nie nadają się do przechowywania.

Skuteczne zwalczanie
Skuteczne zwalczanie mączniaka prawdziwego wymaga połączenia prawidłowej agrotechniki z ochroną chemiczną. Ważnym zabiegiem, który należy wykonać w czasie wiosennych lustracji, jest wycięcie i niszczenie porażonych pędów. Ponadto należy pamiętać o wykonywaniu zabiegów profilaktycznych, które z jednej strony zapobiegają wystąpieniu patogenu, a z drugiej ograniczają rozwój choroby w późniejszych fazach wegetacji. Takie zabiegi muszą być wykonywane systematycznie i z należytą dokładnością.

Jako wstęp do rozpoczęcia ochrony eksperci firmy Frusto i Elvita polecają zastosowanie SadBox Start, który ogranicza wystąpienie i rozwój chorób grzybowych, m.in. mączniaka prawdziwego, parcha jabłoni, a także chorób bakteryjnych, np. raka drzew owocowych oraz wzmacnia kondycję drzew po zimie poprzez dostarczenie składników odżywczych.

Ochronę chemiczną należy rozpocząć w momencie wystąpienia dużego nasilenia choroby, przyjmuje się, że w przypadku porażenia ponad 4% pędów. Warto pamiętać, że cześć środków ochrony roślin jednocześnie chroni przed mączniakiem, jak i przed parchem. Warto wybrać odpowiedni środek, dopasowany do sytuacji w sadzie. Preparatem zarejestrowanym do zwalczania m.in mączniaka prawdziwego jest Cros 250 EC, który hamuje dalsze rozprzestrzenianie się zaobserwowanej już infekcji. Dzieje się tak dzięki temu, że zawiera difekonazol, czyli substancję aktywną należącą do grupy triazoli. Cros 250 EC hamuje rozprzestrzenianie się grzybni, spowalnia kiełkowanie zarodników, przez co następuje blokada infekcji. Działanie układowe preparatu sprawia, że przemieszcza się on w krótkim czasie do wszystkich części roślin. Zapewnia to skuteczną ochronę, uniezależnioną od dokładności pokrycia cieczą rośliny. Działanie interwencyjne preparatu sprawia, że rośliny są chronione nawet do 120 godzin po wystąpieniu infekcji.

 

Dołącz do nas!


 
Informacja o plikach cookie na tej witrynie. Strona wykorzystuje pliki cookies w celach statystycznych. Dalsze korzystanie z tej strony bez zmiany preferencji dotyczących cookies oznacza, że zgadzasz się na ich używanie. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Zgadzam się