Elvita Humus

Większość warzyw wymaga gleb o wysokiej zawartości próchnicy, przepuszczalnych, żyznych, o wysokiej jakości oraz szybko się nagrzewających. Są to elementy szczególnie istotne we wczesnych fazach rozwojowych. Wówczas młode rośliny wykazują największą wrażliwość na niekorzystne warunki klimatyczno-glebowe. Uprawy sadownicze oraz jagodowe, pozostające na tym samym miejscu przez wiele lat, wymagają szczególnej dbałości o kondycję gleby. Niezależnie jednak od rodzaju uprawy, dbałość o jakość gleby staje się czynnikiem determinującym powodzenie produkcji, a w konsekwencji decyduje o jej opłacalności.

Jak wykazują badania ekspertów, w Polsce gleby są ubogie w próchnicę. Przyczyną takiego stanu jest brak lub niski stopień nawożenia organicznego, zasolenie spowodowane stosowaniem wysokich dawek nawozów mineralnych oraz intensywna uprawa w monokulturze. Prowadzi to do spadku żyzności, a w konsekwencji – obniżenia produktywności gleby. Jak temu zaradzić? Jest kilka sposobów, jak chociażby wniesienie materii organicznej, a więc podniesienie zawartości próchnicy w glebie. 

Źródłem takiej materii są nawozy organiczne, jak obornik, czy nawozy zielone. Nie zawsze jednak istnieje możliwość ich zastosowania, a w niektórych uprawach jest to wręcz niepożądane działanie, np. w przypadku warzyw korzeniowych, gdzie stosowanie obornika wpływa na namnażanie się szkodników glebowych, uszkadzających korzenie. W tej sytuacji alternatywą stają się preparaty humusowe. Godnymi polecenia są preparaty marki Elvita: Elvita Humus WP (sypki) oraz Elvita Humus L (płynny).
 

Cechą charakterystyczną Elvita Humus jest duża zawartość wysoko skoncentrowanych kwasów humusowych oraz fulwowych. Związki humusowe wykazują silny efekt strukturotwórczy i wpływają pozytywnie na poprawę właściwości gleby. Korzystny wpływ na strukturę gleby ułatwia penetrację korzeni do głębszych warstw, stwarzając dogodne warunki do pobrania wody i składników mineralnych. Zastosowanie produktu wpływa więc na lepszą dostępność i przyswajalność składników pokarmowych oraz skutkuje rozwojem systemu korzeniowego. Humus, za sprawą swojej naturalnej ciemnej barwy, ułatwia nagrzewanie się gleby, co przyczynia  się do poprawy warunków termicznych. Proces ten wspomaga kiełkowanie, rozwój systemu korzeniowego oraz lepsze pobieranie składników pokarmowych – zwłaszcza fosforu, który w okresach chłodu staje się niedostępny dla roślin.  Dzięki silnym właściwościom buforowym, jakie wykazują związki humusowe, produkt idealnie nadaje się na gleby zasolone oraz o wysokim pH. To dzięki tym właściwościom, gleba trudniej ulega zakwaszeniu i jest odporniejsza na nagłe zmiany pH. Ma to szczególne znaczenie w uprawie roślin pod osłonami. Co więcej, związki humusowe zawarte w Elvita Humus mają zdolności do hamowania rozwoju niektórych patogenów glebowych oraz wiązania i dezaktywacji pozostałości po środkach ochrony roślin. Zdolność ta jest niezmiernie ważna w przypadku uprawy warzyw i owoców przeznaczonych do  bezpośredniego spożycia. Elvita Humus polecana jest do stosowania doglebowo, dolistnego oraz przy zastosowaniu  fertygacji.

Więcej informacji u opiekunów handlowych Frusto bądź pod numerem telefonu +48 668 682 124.

 

Dołącz do nas!

Wygraj z Frusto

 
Informacja o plikach cookie na tej witrynie. Strona wykorzystuje pliki cookies w celach statystycznych. Dalsze korzystanie z tej strony bez zmiany preferencji dotyczących cookies oznacza, że zgadzasz się na ich używanie. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Zgadzam się