1. FRUSTO
  2. »
  3. Sady
  4. »
  5. Poprawa wybarwienia owoców

OFERTA


 

Poprawa wybarwienia owoców

Uzyskanie odpowiedniego rumieńca to rzecz niezwykle ważna, która będzie decydowała o chęci zakupu owoców przez konsumenta, co w efekcie przełoży się na opłacalność produkcji. Ładnie wybarwione, duże, z odpowiednim rumieńcem jabłka „cieszą oko” i są dużo chętniej kupowane niż jabłka małe, o nieregularnym kształcie i wybarwieniu.



Proces wybarwienia jest procesem długim, składa się z wielu etapów i jego powodzenie uzależnione jest od szeregu czynników. Za tworzenie się czerwonego rumieńca odpowiedzialne są barwniki (flawonoidy) naturalnie występujące w roślinie. Warto pamiętać, że choć ich obecność jest naturalna, to już stężenie będzie uzależnione od wielu czynników. Co zatem wpływa na prawidłowy przebieg wybarwienia?

 
  • Światło – dostępność światła jest warunkiem koniecznym do uzyskania ładnie wybarwionego owocu. Aby zapewnić maksymalną ilość światła, należy pamiętać o właściwym prześwietleniu korony; owoce rosnące w górnych partiach korony są lepiej wybarwione niż te znajdujące się w środku korony, gdzie dostęp światła jest ograniczony.
     
  • Temperatura – na którą sadownik nie ma wpływu, ale warto wiedzieć, że wahania temperatury między dniem a nocą (ciepłe słoneczne dni, chłodne noce) sprzyjają powstawaniu rumieńca.
 
  • Dostępność wody i składników pokarmowych – dostarczenie odpowiednich składników pokarmowych odgrywa ogromną rolę w procesie wybarwiania owoców. Kluczową rolę w tym procesie mają fosfor i potas. Dostarczenie fosforu zapewni niezbędną energię, którą roślina wykorzysta na potrzeby syntezy barwników. Z kolei potas, jako pierwiastek odpowiedzialny za m.in. syntezę cukrów, wpływa na cechy organoleptyczne, a więc smak, zapach i barwę. Przy aplikacji składników pokarmowych należy także zwrócić uwagę na termin ich stosowania. Żeby zabieg przyniósł oczekiwany rezultat, powinno się go wykonać zanim zaczną się procesy w roślinie, bowiem nawożenie w momencie zauważenia problemów z wybarwieniem nie przyniesie spodziewanego efektu. Aplikacja składników pokarmowych w odpowiednim terminie przynosi jeszcze jedną bardzo ważną korzyść – zaopatrzenie w składniki pokarmowe różnicujących się w tym czasie pąków kwiatowych.


Elvita Color Brix – słońce zamknięte w owocach
Godnym uwagi nawozem, którego stosowanie wpływa na wybarwianie się owoców, polecanym przez ekspertów Elvity i Frusto, jest Elvita Color Brix. To preparat przeznaczony do stosowania w późnych fazach rozwojowych. Korzystnie wpływa nie tylko na wyrównane dojrzewanie i wybarwienie, ale także na smak owoców. Kompozycja składników pokarmowych w odpowiednich proporcjach zawarta w Elvita Color Brix wpływa na wzrost zawartości cukrów oraz innych substancji ważnych w prawidłowym przebiegu procesów życiowych. Co ważne, aplikacja produktu nie powoduje przyspieszenia starzenia. Preparat przeznaczony do stosowania we wszystkich typach upraw sadowniczych (np. jabłoń, grusza, wiśnia, czereśnia, śliwa, brzoskwinia) i jagodowych (truskawka, malina, borówka, porzeczka itp.)

SCAB 80 WG
CROS 250 EC
Katalog sadowniczy
Katalog warzywny
Frusto broszura ViBox
Frusto broszura SadBox
Dziękujemy! Twój formularz kontaktowy został wysłany.
Błąd! Twój formularz nie został wysłany, spróbuj ponownie.