1. FRUSTO
  2. »
  3. Sady
  4. »
  5. Poprawa wybarwienia owoców

OFERTA


 

Poprawa wybarwienia owoców

Uzyskanie odpowiedniego rumieńca to rzecz niezwykle ważna, która będzie decydowała o chęci zakupu owoców przez konsumenta, co w efekcie przełoży się na opłacalność produkcji. Ładnie wybarwione, duże, z odpowiednim rumieńcem jabłka „cieszą oko” i są dużo chętniej kupowane niż jabłka małe, o nieregularnym kształcie i wybarwieniu.



Proces wybarwienia jest procesem długim, składa się z wielu etapów i jego powodzenie uzależnione jest od szeregu czynników. Za tworzenie się czerwonego rumieńca odpowiedzialne są barwniki (flawonoidy) naturalnie występujące w roślinie. Warto pamiętać, że choć ich obecność jest naturalna, to już stężenie będzie uzależnione od wielu czynników. Co zatem wpływa na prawidłowy przebieg wybarwienia?

 
  • Światło – dostępność światła jest warunkiem koniecznym do uzyskania ładnie wybarwionego owocu. Aby zapewnić maksymalną ilość światła, należy pamiętać o właściwym prześwietleniu korony; owoce rosnące w górnych partiach korony są lepiej wybarwione niż te znajdujące się w środku korony, gdzie dostęp światła jest ograniczony.
     
  • Temperatura – na którą sadownik nie ma wpływu, ale warto wiedzieć, że wahania temperatury między dniem a nocą (ciepłe słoneczne dni, chłodne noce) sprzyjają powstawaniu rumieńca.
 
  • Dostępność wody i składników pokarmowych – dostarczenie odpowiednich składników pokarmowych odgrywa ogromną rolę w procesie wybarwiania owoców. Kluczową rolę w tym procesie mają fosfor i potas. Dostarczenie fosforu zapewni niezbędną energię, którą roślina wykorzysta na potrzeby syntezy barwników. Z kolei potas, jako pierwiastek odpowiedzialny za m.in. syntezę cukrów, wpływa na cechy organoleptyczne, a więc smak, zapach i barwę. Przy aplikacji składników pokarmowych należy także zwrócić uwagę na termin ich stosowania. Żeby zabieg przyniósł oczekiwany rezultat, powinno się go wykonać zanim zaczną się procesy w roślinie, bowiem nawożenie w momencie zauważenia problemów z wybarwieniem nie przyniesie spodziewanego efektu. Aplikacja składników pokarmowych w odpowiednim terminie przynosi jeszcze jedną bardzo ważną korzyść – zaopatrzenie w składniki pokarmowe różnicujących się w tym czasie pąków kwiatowych.


Elvita Color Brix – słońce zamknięte w owocach
Godnym uwagi nawozem, którego stosowanie wpływa na wybarwianie się owoców, polecanym przez ekspertów Elvity i Frusto, jest Elvita Color Brix. To preparat przeznaczony do stosowania w późnych fazach rozwojowych. Korzystnie wpływa nie tylko na wyrównane dojrzewanie i wybarwienie, ale także na smak owoców. Kompozycja składników pokarmowych w odpowiednich proporcjach zawarta w Elvita Color Brix wpływa na wzrost zawartości cukrów oraz innych substancji ważnych w prawidłowym przebiegu procesów życiowych. Co ważne, aplikacja produktu nie powoduje przyspieszenia starzenia. Preparat przeznaczony do stosowania we wszystkich typach upraw sadowniczych (np. jabłoń, grusza, wiśnia, czereśnia, śliwa, brzoskwinia) i jagodowych (truskawka, malina, borówka, porzeczka itp.)

Wygraj z Frusto!
SCAB 80 WG
CROS 250 EC
Katalog sadowniczy
Katalog warzywny
Frusto broszura ViBox
Frusto broszura SadBox
Dziękujemy! Twój formularz kontaktowy został wysłany.
Błąd! Twój formularz nie został wysłany, spróbuj ponownie.